عاملان سرطان را بشناسیم؛ آیا این مواد سرطانزا هستند؟
زندگی و سلامت

لطفا برای حفظ سلامتی خودتان از این مواد سرطان زا دوری کنید

به کانال تلگرام نت نوشت بپیوندید به صفحه اینستاگرام نت نوشت بپیوندید

متاسفانه در جوامع امروزی سرطان به طرز چشمگیری فراوان شده است و تقریبا هر یک از ما به نوعی با سرطان در میان اطرافیان مان دست و پنجه نرم کرده ایم و همگی می‌دانیم که نام سرطان نیز بدن همه ما را می‌لرزاند. امروز بر این شده ایم که مواد و عاملان سرطان زا را به شما معرفی کنیم تا با رعایت بسیاری از این موارد از میزبانی بدنمان در مقابل این قاتل قرن جلوگیری کنیم. (قبل از متهم کردن آیتم‌های زیر متن توضیح را به دقت بخوانید)

getty_rf_photo_of_sugar_and_artificial_sweeteners_in_bowl

شیرین کننده‌های مصنوعی

با تمام بحث‌هایی که راجع به این دسته از مواد وجود دارد اما هیچ تحقیق اثبات شده‌ای مبنی بر سرطان زا بودن شیرین کننده‌های مصنوعی وجود ندارد. هرچند که این مواد باعث ایجاد سرطان در موش‌ها شده است اما محققان معتقدند که عکس العمل بدن موش‌ها با انسان‌ها تفاوت دارد. با این وجود بسیاری معتقدند که شیرین کننده‌های مصنوعی یکی از عوامل سرطانزا است.

در نت نوشت این مطلب را بخوانید : قند و شکر مصرف نکنید؛ سلول‌های سرطانی عاشق شکر هستند!

getty_rf_photo_of_dental_xrays_front

اشعه X

متاسفانه حتی مقادیر کمی از این اشعه باعث ایجاد سرطان می‌شود و هیچ محدودیتی برای مقادیر تابش این اشعه وجود ندارد. حتی کمترین میزان از تابش این اشعه به بدن انسان ممکن است باعث ایجاد جهش در فرد بشود و مسلم است که هر چقدر میزان تابش بیشتر باشد شانس ابتلا به سرطان نیز بیشتر می‌شود.

عاملان سرطان را بشناسیم؛ آیا این مواد سرطانزا هستند؟

تلفن‌های همراه

این ابزار که همیشه همراه ماست متاسفانه یکی از عاملان سرطان در چند سال اخیر تشخیص داده شده است. هر چند که تحقیقات اثبات شده‌ای هنوز موجود نیست اما دانشمندان ثابت کرده‌اند که اشعه‌های ساطع شده از موبایل انرژی‌ای برابر با اشعه‌ی X دارند. بنابراین برای اینکه امنیت بیشتری داشته باشید این نکات را به کار ببندید:

فقط در مواقع ضروری از تلفن همراهتان استفاده کنید.

اگر باید همیشه موبایل همراهتان باشد از هندزفری استفاده کنید.

این مطلب را در نت نوشت بخوانید : سرطان در کمین همه کسانی است که از موبایل استفاده می‌کنند

getty_rm_photo_of_sausages_on_a_grill

گوشت قرمز

اگر گوشت‌های فراوری شده مصرف می‌کنیدباید بدانید که این گوشت‌ها برای بدن بسیار مضر هستند و باید میزان مصرفتان را به کمترین حد ممکن برسانید. مصرف روزانه فقط یک هات داگ می‌تواند شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ را چندین برابر افزایش دهد. سوسیس و کالباس و هات داگ همگی دارای مواد نگهدارنده‌ای به نام نیتریت هستند که یکی از عاملان ایجاد سرطان در بدن است. دودی کردن و پختن گوشت در حرارت بالا موجب آزاد شدن ترکیباتی به نام PAH می‌شود که سرطانزا می‌باشند.

getty_rf_photo_of_asian_woman_drinking_bottled_water_outdoors

بطری‌های پلاستیکی آب

اگر از بطری‌های پلاستیکی برای نوشیدن آب استفاده می‌کنید احتمالا این بطری‌ها حاوی ماده‌ای به نام بیسفنول‌ای ( bisphenol A ) است. این ماده در غذاهای کنسرو شده و ظروف پلاستیکی و مواد دندانپزشکی استفاده می‌شود. FDA سرطانزا بودن این ماده را رد می‌کند. اما برای رفع نگرانی می‌توانید از غذاهای کنسروی کمتر استفاده کنید و همچنین برای نوشیدنی‌های داغ و یخ از ظروف شیشه‌ای و استیل استفاده نمایید.

getty_rf_photo_of_amalgam_filling_in_tooth

مواد پر کردن دندان

نیازی نیست که نگران مواد دندانپزشکی باشید. تا به حال هیچ یافته‌ای مبنی بر سرطانزا بودن جیوه و سرطان در دست نیست و محققان می‌گویند که جیوه‌ای که در دندانپزشکی استفاده می‌شود کاملا امن است و تا به حال هیچ ارتباطی بین جیوه و هیچ بیماری دیگری پیدا نشده است.

این مطلب را در نت نوشت بخوانید : ۹۰ درصد بیماران سرطان‌های لاعلاج این عمل را قبلا انجام داده اند!

getty_rm_photo_of_asian_woman_drinking_coffee

قهوه

اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که قهوه را دوست دارید باید بگویم که نگران نباشید. نوشیدن مقادیر متعادل از قهوه (حداکثر ۴ فنجان در روز) نه تنها سرطانزا نیست بلکه شانس ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها مانند کبد و پوست و روده بزرگ را کاهش می‌دهد.

۶۳۷۰۹۴_۹۸۰

دئودورانت‌ها و ضد عرق ها

محققان می‌گویند که تحقیقات بیشتری نیاز است تا بدانیم که آیا این مواد شانس ابتلا به سرطان پستان را افزایش می‌دهند یا خیر. دئودورانت‌ها و ضد عرق‌ها کارکرد متفاوتی دارند. دئودورانت‌ها باعث متوقف شدن بو می‌شوند و ضد عرق‌ها فرایند عرق کردن را متوقف می‌کنند. گروهی از این مواد که مانند استروژن در بدن عمل می‌کنند حاوی مواد سرطانزا هستند و باعث رشد سلول‌های سرطانی می‌شوند. این مواد عبارتند از benzylparaben, butylparaben, methylparaben, propylparaben .

getty_rf_photo_of_closeup_of_green_mouthwash

فلوراید

فلوراید ماده‌ای است که در برخی مواد غذایی و آب آشامیدنی و خمیر دندان‌ها و دهانشویه‌ها وجود دارد. محققان تحقیقات زیادی راجع به ارتباط بین سرطان و این ماده انجام داده‌اند اما نتایج این تحقیقات حاکی از این است که ارتباط قوی بین این ماده و سرطان وجود ندارد. هر چند اگر نگران آب آشامیدنی تان هستید و اگر مطمئن هستید که میزان فلوراید در آب آشامیدنی تان زیاد است می‌توانید از آب معدنی که کمترین میزان فلوراید را داراست، استفاده کنید.

thinkstock_rf_photo_of_colorful_paint_can_lids_and_roller

مواد شیمیایی خانگی

بسیاری از مواد شیمیایی که در منزل از آن‌ها استفاده می‌کنیم از جمله واکس کفش، لاک ها، آفت کش‌ها و رنگ‌های شیمیایی گازی تولید می‌کنند که با نام ترکیبات آلی فراری (VOC) از آن‌ها یاد می‌شود. متاسفانه این گاز‌ها سرطانزا و مخرب محیط زیست هستند. بنابراین برای کاهش خطر ابتلا از موادی که برچسب low-VOC دارند استفاده کنید. همچنین از موادی که دارای این برچسب‌ها هستند اجتناب کنید:

  • Danger/Poison(خطر/سمی)
  • Corrosive(فاسد کننده)
  • Severely Irritating(به شدت تحریک کننده)
  • Highly Flammable(به شدت قابل اشتعال)
  • Highly Combustible(به شدت قابل احتراق)
  • Strong Sensitizer (حساسیت زایی قوی)

getty_rf_photo_of_power_lines

 خطوط برق

هیچ ارتباطی در رابطه با میدان مغناطیسی و ابتلا به سرطان تاکنون یافت نشده است. هر چیزی که برق می‌فرستد یا با برق کار می‌کند امواجی با فرکانس بسیار پایین تابش می‌کنند که تاکنون هیچ مدرکی دال بر مضر بودن آن‌ها یافت نشده است. هر چند که دانشمندان هنوز هم نگرانی‌هایی راجع به این موضوع دارند و معتقدند که باید تحقیقات بیشتری در این رابطه صورت بگیرد. با اینهمه اجتناب از در معرض این امواج قرار گرفتن راهی عاقلانه و محتاطانه به نظر می‌رسد.

getty_rm_photo_of_shanghai_skyline_smog

آلودگی

متاسفانه آلودگی هوا سالانه منجر به مرگ ۲۲۰۰۰۰ نفر از مردم بر اثر ابتلا به سرطان ریه می‌شود که عمده این افراد در کشورهای آسیایی هستند. همچنین آلودگی هوا موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان مثانه نیز می‌شود. بنابراین در روزهایی که کیفیت هوا پایین است در خانه بمانید و تا حد امکان کمتر در معرض هوای آلوده قرار بگیرید.

۲ دیدگاه

2 دیدگاه

  1. یداله

    ۴ آذر ۱۳۹۴ at ۹:۴۸

    با سلام
    برخی مواردی که در مطالب مطرح شد به لحاظ علمی فاقد پشتوانه وتحقیقات لازم می‌باشد .
    موسسه IARCتنها مرجع اعلام کننده سرطان زا بودن ترکیبات شیمیایی است که البته لیست این ترکیبات سالیانه بازنگری میگردد . ترکیباتی که قبلا مظنون به سرطانزایی بوده بدلیل فقدان شواهد لازم خذف و ترکیبات دیگری ممکن است جایگزین گردند. علیهذا مهمترین نکته در سرطانزا بودن یک ترکیب علاوه بر نوع رفتار و ویژگیهای فیزیکوشیمایی ، مواردی از قبیل مدت مواجهه ومیزان آن و…میبایست بررسی گردد.متخصص بهداشت محیط

    • علی پوربافرانی

      علی پوربافرانی

      ۷ آذر ۱۳۹۴ at ۱۰:۵۲

      با سلام و تشکر از نظرات ارزشمند شما
      در تمام موارد عنوان شده است که نیاز به تحقیقات بیشتری است و این موارد همگی فقط متهم به سرطانزا بودن هستند

پاسخی بگذاید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 4 =

برو بالا